WordPress optimalisatie: de laadtijd beperken

WordPress optimalisatie: waarom jouw website traag is.

Voor een goede WordPress optimalisatie is belangrijk om eens kritisch te kijken naar de laadtijd van je website. Een van de belangrijke algoritmen van Google, is namelijk de snelheid waarmee je website wordt geladen.

Dat veel websites erg traag zijn zal je wel weten. De bounce rate van je website zal daardoor behoorlijk hoog kunnen liggen. Bezoekers zijn daardoor snel geneigd je website weer te verlaten. En dat is zonde, zeker als je in commercieel opzicht afhankelijk bent van de prestaties van je website is een korte laadtijd belangrijk. Hoog tijd dus om aandacht te besteden aan WordPress optimalisatie. De laadtijd van je website is namelijk van invloed op je totale SEO score.

wordpress optimalisatieWordPress optimalisatie: de knelpunten

Er zijn veel redenen die een trage laadtijd veroorzaken. De meest voorkomende problemen gaan we aankaarten en we geven gelijk oplossingen die in de praktijk hun waarde hebben bewezen voor een effectieve WordPress optimalisatie.

TTFB (Time To First Byte)

TTFB, Time To First Byte klinkt misschien technisch maar het geeft enkel de tijd aan die de server nodig heeft om te reageren op een verzoek. Als je een website bezoekt stuur je eigenlijk gewoon een verzoek naar de server om informatie. Niks meer en niks minder. De Time To First Byte is dus van belang voor de laadtijd van je website. Om maar gelijk een belangrijk gegeven te onthullen; de ideale laadsnelheid bedraagt maximaal 2 seconden.

Mocht je nog niet weten hoe je eenvoudig de laadtijd van je eigen website kunt achterhalen dan zijn hier een drietal sites die je keurig alle informatie geven die je moet weten:

Is de TTFB waarde van jouw website erg hoog, overweeg dan of het niet zinvol is om een betere hostingpartner te zoeken. Overweeg je immers om serieus werk te maken van WordPress optimalisatie dan is een investering in een goed hostingpakket zeker de moeite waard.

wordpress codeBoven de vouw: Javascript

Er zijn maar weinig websites die geen gebruik maken van Javascript. Een goed gebruik er van kan je website een stuk aantrekkelijker maken. De keerzijde is wel dat Javascript van invloed is op de laadtijd van je website.

Doordat een website altijd van boven naar beneden wordt geladen, worden eerst de Javascript codes geladen en pas daarna de afbeeldingen en de teksten. Die manier van laden zorgt er dus voor dat de laadtijd boven de vouw (het gedeelte wat je zonder te scrollen op de website kan zien) langer duurt. Je raadt het al, hoe korter de laadtijd boven de vouw des te beter. Het goede nieuws is dat er heel eenvoudig iets aan gedaan kan worden.

De functionaliteit van WordPress kan door middel van plugins worden uitgebreid. Dat geldt niet alleen voor het grafische gedeelte, ook voor WordPress optimalisatie zijn diverse plugins voor handen. De W3 Total Cache plugin is eigenlijk een plugin die je standaard zou moeten installeren. Door in het ‘settings’ menu te kiezen voor de optie ‘async’ zorg je er dat je Javascript regels niet eerst maar juist als laatste worden geladen. Dat komt je SEO score dus ten goede. Zoekmachines zoals Google hechten namelijk bijzonder veel waarde aan een goede ‘user experience’, de gebruikerservaring. Als je op het gebied van de user experience goed scoort, wordt je daarvoor dus beloond met een hogere ranking.

Worpress optimalisatie: Compressie

Het spreekt voor zich dat een website van 2 Mb een langere laadtijd kent dan 1.4 Mb. Om dit te bereiken is het handig om de inhoud van je website te beperken. De beste manier om dat te doen is door gebruik te maken van compressie. Hierdoor worden de bestanden vanaf de server sneller verstuurd en wordt de omvang van je website beperkt, en dus ook de laadtijd. Om dit te bereiken is er een eenvoudige oplossing beschikbaar: de GZip Ninja Speed Compression plugin. Het enigste wat deze plugin doet is de bestanden comprimeren. Het is een kwestie van installeren en activeren. That’s all!

Wordpress cacheBrowser-caching als wordpress optimalisatie tool

Als je jouw website echt serieus wilt optimaliseren dan kan je eigenlijk niet om het fenomeen van browser-caching heen. Ook al heeft de achterliggende techniek niet direct invloed op de laadtijd, het is wel van groot belang voor een goede gebruikerservaring. Met deze techniek worden de afbeeldingen op je website namelijk ook in het geheugen van de computer van de bezoeker geladen. Bij een volgend bezoek hoeven die afbeeldingen dus niet meer opnieuw geladen te worden, ze zijn al beschikbaar in de cache van de browser. Dit is niet alleen gunstig voor de bezoeker, hij of zij ziet eerder de volledige website, het zorgt ook voor een lagere belasting van de server. Je kan ook (naast een plugin) handmatig iets doen door het .htaccess bestand te bewerken. Op die manier oefen je direct invloed uit op het principe van browser-caching. Voeg daarom de volgende regels toe aan je .htaccess bestand.

ExpiresActive On

ExpiresByType image/jpg “access 1 year”

ExpiresByType image/jpeg “access 1 year”

ExpiresByType image/gif “access 1 year”

ExpiresByType image/png “access 1 year”

ExpiresByType text/css “access 1 month”

ExpiresByType text/html “access 1 month”

ExpiresByType application/pdf “access 1 month”

ExpiresByType text/x-javascript “access 1 month”

ExpiresByType application/x-shockwave- flash “access 1 month”

ExpiresByType image/x-icon “access 1 year”

ExpiresDefault “access 1 month”

Jeremy Evers Author

Geef een reactie