Webshop beginnen: hoe begin ik er een?

Dat is een vraag die vele mensen misschien wel dagelijks stellen, ik wil een webshop beginnen maar hoe begin ik er een? Hoe leuk zou het zijn om naast je vaste baan een webshop(je) te beginnen? En stel je nou eens voor dat je uit die webshop jouw zomervakantie (en wellicht meer) haalt? Het is mogelijk, en dat zonder voorraad èn enige technische kennis, dus hoe leuk is dat? Je vraagt nu af, ja ik wil een webshop beginnen, maar waar moet ik beginnen? Heel simpel, als je dit artikel afgelezen hebt ben je helemaal klaar om een webshop op te starten!

Bedenk een niche die jij interessant vind!

Wat is een niche? Een niche is eigenlijk een subproduct, een product van een product. Denk aan een velg van een auto, een veter van een schoen en een gesp van een riem. Allemaal onderdelen van een product die samen met andere niche’s het gehele product maken. Heb je al een niche gevonden? Ga dan direct door naar het volgende hoofdstuk “Webshop beginnen zonder voorraad”. Wil je anno 2017 nog een leuke winstgevende webshop beginnen raad ik je altijd aan om een webshop te beginnen in een niche en niet een gehele elektronica webshop. Een niche heeft meer kans van slagen, zowel op basis van zoekmachine als op basis van concurrentie. Omdat een niche specifiek gericht is op een bepaald product kun je je website veel beter optimaliseren voor de zoekmachine. Je kunt beter klein beginnen dan dat je je op heel veel producten in één keer wilt richten.

Webshop beginnen zonder voorraad

Dat zou natuurlijk ideaal zijn, dan heb je geen zorgen betreft voorraad en inkoopkosten. Maar hoe ga je daar voor elkaar krijgen vraag je je af? Heel simpel, de zogeheten dropshippers bezorgen de bestelling van jouw eindklant bij jouw eindklant. Hieronder een mooie afbeelding die dat duidelijk uitlegt.

webshop beginnen met dropshippingDe consument heeft dus geen benul van dat jij geen voorraad hebt, enkel is het voor jou natuurlijk super handig. Je maakt dus enkel kosten (die vergoed worden + marge door de consument) wanneer er daadwerkelijk een product bij je is besteld. Wordt er niets besteld, kost het je ook niets aan productkosten! Pak niet zomaar de eerste de beste dropshipper die je tegenkomt, maar let zeker op de volgende punten:

  • Kijk of ze blanco verzenden! Je wilt natuurlijk niet dat jij het verkoopt aan je klant, maar dat hij/zij een pakketje krijgt met het logo van de dropshipper. Laat het dus blanco verzenden.
  • Krijg korting! Je verkoopt in principe hun producten, daar mag je dan ook een (flinke) korting van terug verwachten, je moet tenslotte ook nog jouw marge er boven op zetten.
  • Vraag of je hun afbeeldingen mag gebruiken, het is natuurlijk anders onmogelijk om de producten op je website te zetten. Zonder afbeeldingen zul je heel weinig verkopen!

Mochten ze bovenstaande punten niet op hun website staan, of staat er überhaupt niet op hun website of ze aan dropshipping doen. Vraag het gerust! Vele webshops hanteren het wel, maar komen er niet voor uit op hun webshop. Vraag ook altijd of ze wellicht een excel bestand hebben met alle producten (of een ander bestand), dat scheelt je namelijk heel wat invul werk!

Webshop beginnen? Eerst bouwen!

Je hebt nu je niche, de juiste dropshipper gevonden, maar nog geen webshop. Nu zijn er een aantal manieren die er zijn om een nieuwe webshop te beginnen. Mocht je wat technische kennis hebben dan zou je hem zelf kunnen bouwen. Heb je geen technische kennis, maar kun je wel overweg met WordPress? Dan kun je overwegen om WordPress in combinatie met Woocommerce te installeren. Heb je totaal geen weet van deze termen? Dan kun je het beter uitbesteden aan een webdesigner, wellicht heb je een kennis of vriend die hier wel raad mee weet? Anders kun je altijd zoeken naar een webdesigner bij jou uit de omgeving! Gevonden? En dan nu, vullen maar!

En nu, geld verdienen!

Nee zo snel gaat het helaas niet, je bent al wel een heel eind op weg! Je hebt nu de webshop helemaal klaar, enkel zonder klanten heb je weinig omzet. Je moet nu de klanten naar de website krijgen, en dat is geen klein klusje, maar wel zeker een mogelijk klusje! In de komende artikelen gaan we jullie uitleggen hoe je bezoekers op je website krijgt, en helemaal belangrijke; gerichte bezoekers naar jouw niche. Wil je het niet missen? Abonneer je dan op onze berichten onderaan de pagina!

Jeremy Evers Author

Geef een reactie